Η  μακροχρόνια παράδοση του καταστήματος μας στην συντήρηση παλαιών επίπλων ξεκινάει από το 1935 και τον Γεώργιο Βυθούλκα στην Ζάκυνθο και αργότερα στην Αθήνα.

Τρεις γενιές και σχεδόν 80 χρόνια μετά, μας ακολουθούν ακόμα τα μυστικά της Επτανησιακής παράδοσης στην τέχνη της συντήρησης. Χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά και κατέχοντας γνώσεις σε παλαιές και δύσκολες τεχνικές όπως την τεχνική του marqueterie, του Boulle και την ασύγκριτη ποιότητα της τεχνικής του χειρόλουστρου με την μπάλα  (French polishing) σε συνδυασμό με την σύγχρονη επιστημονική και τεχνική γνώση, την εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση πριν από οποιαδήποτε ενέργεια ή επέμβαση στο κάθε αντικείμενο αλλά και τα σύγχρονα τεχνικά μέσα δίνουν ένα εξαιρετικό και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Πολύτιμη και αναντικατάστατη βοήθεια στην υψηλών μουσειακών προδιαγραφών, αποκατάσταση και συντήρηση είναι το μεγάλο απόθεμα από παλαιά πολύτιμα ξύλα και παλαιούς καπλαμάδες που είναι συλλεγμένα τουλάχιστον από το 1935 και που χρησιμοποιούνται στη συντήρηση.

Πολλοί οι πιστοί πελάτες-φίλοι, του καταστήματος μας στο παρελθόν, επιλεκτικά ας αναφέρουμε τον Γιάννη Τσαρούχη, την Μελίνα Μερκούρη και τον μεγάλο συλλέκτη Αλέξανδρο Ιόλα.

Εργασίες συντήρησης:

  • Ένθετες διακοσμήσεις από ξύλα και αλλά υλικά όπως φίλντισι, κόκαλο, ελεφαντόδοντο, κέρατο, μπρούτζο, ταρταρούγα κ.α (marqueterie-boulle)
  • French Polishing (λούστρο από γομαλάκα και λευκό οινόπνευμα στο χέρι με την μπάλα). Η γομαλάκα είναι η ρητίνη ενός είδους συκιάς των Ανατολικών Ινδιών. Στα μέρη εκείνα υπάρχει ένα είδος εντόμων που ονομάζονται “COCCUS LACCA”, τα οποία τσιμπούν την φλούδα της συκιάς. Από το τσίμπημα αυτό δακρύζει η ρητίνη, η οποία ενώνεται με ένα υγρό που βγάζουν τα ίδια τα έντομα και σχηματίζεται η γομαλάκα.
  • Ζωγραφιστά έπιπλα και αντικείμενα
  • Ξύλινες κάσες ρολογιών
  • Κλειδαριές επίπλων
  • Αποκατάσταση τμημάτων επίπλων που έχουν υποστεί φθορά ή έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά (πόδια, κορνίζες, σκαλίσματα, ξύλινα χερούλια, κολώνες, μπρούτζινα χερούλια, μπρούτζινες  διακοσμήσεις).
  • Απεντόμωση (από ξυλοφάγους οργανισμούς)

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ.

Δείτε περισσότερα στο PORTFOLIO

Φωτογραφιες απο το αρχειο συντηρησεων του Γεωργιου Βυθουλκα κατα την περιοδο 1945-1960.